Ugrás a tartalomra

A Közlekedési Múzeum műtárgyai a brüsszeli Európai Történelem Házában

Május 6-án nyílik meg a nagyközönség számára Brüsszelben az Európa történelmét bemutató Európai Történelem Háza (House of European History). A tárlat célja, hogy a kontinens történelmének a mítoszoktól és felfedezésektől a 20. század káoszáig és kohéziójáig történő bemutatásával a látogatókat az európai történelemmel kapcsolatos vitára, kérdésekre és gondolkodásra sarkallja.

Az impozáns állandó kiállítás több mint ezer műtárgy segítségével kalauzolja végig a látogatókat Európa történelmén. A Közlekedési Múzeum egyike azoknak a partnerintézményeknek, amelyek a kontinensről a kiállítás létrejöttét műtárgykölcsönzésekkel és szakmai háttérrel segítették.     

Annak érdekében, hogy a látogatók jobban megértsék a 20. század viharos eseményeit, a kiállítás először a 19. századot – az európai modern kor hajnalát – meghatározó elképzeléseket és meggyőződéseket veszi sorra. Ebbe a gondolatba illeszkednek a közlekedés szempontjából meghatározó fejlesztések, mint például a gőzüzemű járművek térhódítása és a városi közlekedés kialakulása Európa-szerte. A Közlekedési Múzeum ehhez a fejlődéstörténethez kapcsolódva több műtárggyal is szerepel az uniós főváros állandó tárlatán: a MÁV 375 sorozatú szertartályos gőzmozdony 1:10 léptékű modelljével, a Pécsi Villamos Közúti Vasút megállóhelyi táblájával és egy gőzmozdony ábrázolású zsebórával. A kiállításban a 19-20. század fordulójára jellemző magyar gőzmozdonygyártást jeleníti meg a nagy példányszámban gyártott vasúti jármű modellje. A 20. század első felében a magyar vasút egyik igáslovának tekinthető gőzös a mellékvonalakon üzemelő, tolatóképes gép volt. A PVKV megállóhelyi tábla szimbolizálja a városi közlekedésnek a vidéki nagyvárosokra is jellemző robbanásszerű fejlődését az 1800-as évek végén. A számlapján mozdonyt ábrázoló századfordulós vasutas zsebóra az időmérés pontosságát és annak a közlekedésben és a közlekedési rendszerekben való mind nagyobb fontosságát jelképezi.

Az Európai Történelem Háza kiállításokkal, multimédiás kalauzolással megtekinthető tárlatokkal, oktatási anyagokkal, workshopokkal és szemináriumokkal ébreszt kérdéseket a látogatókban Európa történelméről és napjainkra hagyott örökségéről alkotott képükkel kapcsolatban.