Ugrás a tartalomra

Kormánydöntés a Közlekedési Múzeum projekt jövőjéről

2017. május 17-én döntött a Kormány a Közlekedési Múzeum projekt jövőjéről, az eddigi koncepció felülvizsgálatáról.  

A döntés óriási lehetőséget nyit meg az intézmény számára: a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen, a közlekedési gyűjtemény (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok stb.) teljes spektrumú bemutatását lehetővé tevő környezetben valósulhat meg. Az új helyszín kiválasztása folyamatban van; elsődlegesen a fővárosi, vasút által felhagyott rozsdaövezeti ingatlanok jöhetnek szóba. A Városligetben a Közlekedési Múzeum történeti csarnoka visszaépül, de a korábban tervezett föld alatti bővítésre így már nem lesz szükség. Az épületet a fenti döntésnek köszönhetően nem Közlekedési Múzeumként, hanem a műszaki muzeológia új első számú kiállítóhelyeként, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítással kelhet új életre.


Baán László miniszteri biztos a Liget Budapest Projekt kapcsán 2017. május 17-én kiadott sajtóközleményében kitért arra, hogy „A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új, a Városligeten kívüli kiállítóhelyet is kap, így a Ligetben újjáépülő múzeum kiállítóterekkel történő térszínt alatti bővítésére nem lesz szükség.”

(…)

 „A Kormány döntött a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) további fejlesztéséről is. A Közlekedési Múzeum lebontott épületében mintegy 4500 négyzetméter kiállítótér volt. A múzeum történeti épületének rekonstrukciójára vonatkozó, az elmúlt két évben készült tervek – az épület térszint alatti bővítésével számolva – ezt duplájára, 9000 négyzetméterre növelték. A kibővített kiállítótér az eddigi kiállításoknál minden szempontból jóval átfogóbb, sokkal több közlekedési eszközt bemutató közlekedési kiállítás megvalósítására lett volna alkalmas, de a Közlekedési Múzeum gyűjteményének (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok stb.) teljes körű bemutatását ez sem tette volna lehetővé.  A Kormány döntése történelmi mérföldkő a közel 120 éves Közlekedési Múzeum életében, ugyanis a döntés alapján, egy sok évtizedes hiányt orvosolandó, a Közlekedési Múzeum számára egy olyan új, fő kiállítóhelyet szükséges létrehozni, ahol lehetséges a közlekedési eszközök illetve azok történetének teljes spektrumú bemutatása, az eddigi városligeti helyszínnél sokkal nagyobb területen.

A Kormány ismételten állást foglalt a Közlekedési Múzeum városligeti történeti épületének – amely a millenniumi kiállítás egyik legpompásabb épülete volt – eredeti tervek alapján történő rekonstrukciója mellett is.  Itt az MMKM egyik tagintézményeként a magyar innováció történetét, a világhírű magyar műszaki találmányokat és feltalálókat bemutató interaktív kiállítás jön létre. Ezzel összhangban a városligeti épület újjáépítésére vonatkozó eddigi tervek módosulnak: a koncepció fentiek szerinti felülvizsgálata nyomán nem lesz szükség térszint alatti kiállítási terek létrehozására. Az új Közlekedési Múzeum helyszínét illetően a Kormány néhány hónapon belül végleges döntést hoz.”

Liget Budapest 2017. május 17-i sajtóközleménye