Ugrás a tartalomra

Hírek

Egy 1955-ben gyártott NSU motorkerékpár újulhat meg az Önök felajánlása nyomán

 • 2020 február 24.

A Közlekedési Múzeum új épületének elkészültéig is szüntelenül folyik a szakmai munka a Múzeum restaurátorműhelyeiben. Most Ön is segítheti ezt a munkát, múzeumunk egy 65 éve gyártott NSU motorkerékpár felújítására gyűjti az adó 1%-os felajánlásokat.

Visszatért Budapestre a Kossuth Múzeumhajó

 • 2020 február 21.

Komáromban esett át a tízévenként szükséges műszaki átvizsgáláson, és most visszatért szokásos helyére, a Vigadó térre a Kossuth Múzeumhajó. Az egyedülállóan jó állapotban fennmaradt gőzhajó több, mint száz éve, 1913-ban épült az újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. részére. Hosszú évek és többszöri névváltoztatás után 1984-től tartozik a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe. Most, a szükséges vizsgálatok után, ismét Pesten, a Lánchíd közelében várja a látogatókat.

Megjelent a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle második száma

 • 2020 február 20.

Immár második számával jelentkezik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új kiadványa, a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle. A múzeum megújítását kísérő tudományos kutatásokat bemutató kötet az előző év eredményeit, járműfelújításait, gyarapításait is részletesen bemutatja. A kiadvány a Földalatti Vasúti Múzeumban vásárolható meg.

Rendkívüli zárvatartás az Alumíniumipari Múzeumban

 • 2020 február 20.

Kedves Látogatóink!

Az Alumíniumipari Múzeum 2020. február 21-én és 2020. február 27-én nem látogatható.

Köszönjük megértésüket.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pályázatot hirdet képzőművészek részére

 • 2020 január 29.

Pályázati felhívás képzőművészek és tudományos kutatók részére művészet és tudomány témakörben

 

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pályázatot hirdet képzőművészek részére az ESOF2020 Euroscience Open Forum keretében megvalósuló „Both Ways – An International project of art&science activities” projekt magyarországi eseményében való részvételre. A projekt 5 közép-európai országot érint (Horvátország, Szerbia, Lengyelország, Románia és Magyarország), melyek egy-egy helyi projektben reflektálnak arra a kérdésre, hogy a művészet és a tudomány, a maguk eltérő módján, hogyan járulnak hozzá az emberi tudás gyarapodásához.

Változás a Vegyészeti Múzeum nyitvatartásában

 • 2020 január 31.

Kedves Látogatóink!

 

A várpalotai Vegyészeti Múzeum 2020. február hónapban zárva tart, a kiállítás nem látogatható.

 

Megértésüket köszönjük.

Különleges Ikarust ajándékoz az MTVA a Közlekedési Múzeumnak

 • 2020 január 28.

Egyedi, a hazai kulturális életben is évtizedekig jelen lévő Ikarus 260.90 típusú gépjárművet ajándékoz az MTVA a megújuló Közlekedési Múzeum részére. A múzeum az utóbbi években dinamikusan bővíti a nagyhírű autóbuszgyár emlékeit őrző gyűjteményét, a most megkapott közvetítőkocsi e járművek közt is különleges helyet foglal majd el.

Erdélyből érkezik a Közlekedési Múzeum autóbusz gyűjteményének két legújabb darabja

 • 2020 január 24.

Hargita megyéből, Csíkszeredából bővíti gyűjteményét a Közlekedési Múzeum. Ezúttal egy Ikarus 256.50 és egy Csepel 258K autóbusz érkezett Budapestre, hogy a megújuló múzeum járművei közé kerülhessenek. A két busz érkezése egy újabb lépése annak a folyamatnak, melynek során az elmúlt két évben már tíznél több egykori magyar gyártású autóbuszt mentett meg az intézmény.

Kiállítással emlékezik a Közlekedési Múzeum a 170 éves Lánchídra

 • 2019 november 20.

A Lánchíd „születésnapján” új időszaki kiállítással köszönti a főváros ikonikus hídját a megújuló Közlekedési Múzeum. „A Lánchíd alakváltozásai” című tárlat a november 20-án 170 éve elkészült első fővárosi állandó híd felújításait, átalakulásait mutatja be. A kiállítást egész napos szakmai konferencia keretében nyitották meg a BME épületében.  

Tagintézményeink év végi nyitvatartása

 • 2019 december 03.

Kedves Látogatóink!

 

Tagintézményeink nyitvatartása az ünnepi időszakban a következőképpen alakul:

 

 • 2019. december 21-e és 2020. január 7-e között az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, a miskolci Kohászati Múzeum és a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum zárva tart.
 • a Ganz Ábrahám Öntödei gyűjtemény technikai okok miatt továbbra is zárva tart.

Kutatószolgálatunk december 12-én zárva tart

 • 2019 december 10.

Tisztelt Látogatóink!
Kutatószolgálatunk 2019. december 12-én zárva tart.
Köszönjük szíves megértésüket.

Isztambulban nyitott újabb nagy sikerű kiállítást a Közlekedési Múzeum

 • 2019 november 19.

Az Isztambuli Magyar Intézetben nyitotta meg legújabb kiállítását a Közlekedési Múzeum a török-magyar hajózási kapcsolatokról. A tárlat azt a közlekedési és külkereskedelmi kapcsolatot mutatja be, amely a XIX. század során megnyílt új útvonalak révén indult fejlődésnek. A történelmi török-magyar dunai és tengeri kapcsolatokat november 20-án nemzetközi tudományos konferencia keretében értékelték az osztrák, horvát, török és magyar múzeumi szakemberek és kutatók. Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum kiállítása 2020. február 1-ig látogatható és a tervek szerint jövőre a Duna-menti országokban is bemutatják majd.