Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Bittera Gyula, a magyar illóolajipar megteremtője

  • 2018 július 26.

Bittera Gyula a magyar illóolajipar megteremtője, ő volt az aki az 1920-as évek elején felismerte az illóolajnövények hazai természetének és feldolgozásának jelentőséget. Az Északipart legfrissebb számában olvashattok róla egy különleges összeállítást. A cikk megszületéséhez pedig többek között a Magyar Vegyészeti Múzeum anyagait is felhasználták.

Új híd a Dunán - 15+1 híd Budapesten kiállításmegnyitó

  • 2018 május 28.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében Új híd a Dunán – 15+1 híd Budapesten címmel nyílt új időszaki kiállítás Budán, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. A tárlat nem csak a Galvani utca – Illatos út vonalában megépítendő Új Duna-híd nemzetközi tervpályázatának munkáit mutatja be, hanem Budapest páratlan hídjainak kultúrtörténeti aspektusait is.

Hajótörténeti kiállítást avatott Neszmélyben a Közlekedési Múzeum

  • 2018 július 03.

Június 29-én nyitotta meg legújabb időszaki kiállítását a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Budapestiek a Dunán -  Utazások a Dunakanyarba címmela neszmélyi Hajóskanzenben. Az eseményt Dr. Völner Pál a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke és Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg.

Rendkívüli gyűjteménybővítés a Közlekedési Múzeumban

  • 2018 július 06.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ismét kivételes fontosságú Ikarus buszokat mentett meg. A Múzeum legújabb szerzeményei az autóbuszgyártás történetében meghatározó jelentőséggel bíró 200-as autóbuszcsalád egyik tagja a 260-as, míg a másik különlegesség az Ikarus 415.  

Újabb trolibusszal bővült a Múzeum gyűjteménye

  • 2018 július 20.

A BKV-val szoros szakmai együttműködésnek köszönhetően egy ZIU-9-es trolibuszt sikerült beszereznie a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak. A jármű a világ egyik legmeghatározóbb trolibusztípusa volt, ami hosszú időn keresztül képezte a fővárosi trolibuszközlekedés gerincét, így figyelemre méltó darabja lesz a Múzeum, jelenleg is folyamatosan bővülő gyűjteményének.

Elhunyt az Ikarus legendás formatervezője

  • 2018 július 04.

Finta László már gyerekkorában imádta a gépkocsikat, mindig bújta a szaklapokat. Tanulmányait a Népszínház utcai technikumban folytatta. Hadköteles kor elérésekor behívót kapott, ekkor ismerkedett meg az autókarosszériák grafoplasztikus szerkesztési módjával, autodidakta módon képezte magát ehhez.

Ismét időszaki kiállítást nyitott a Közlekedési Múzeum

  • 2018 június 04.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében „Az omnibuszok világától a 291-es buszig – Zugliget közlekedéstörténete” címmel 2018. június 5-én nyílt új időszaki kiállítás a Lóvasút Kulturális Rendezvény Központban. A tárlatban most először látható számtalan régi fotó és eredeti tárgy. Az eseményt Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, és Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg a Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban. 

2018. márciusi HajóHíd Est

  • 2018 március 27.

Vajon hogy oldották meg az étkezést a hosszú utak során a középkorban? Milyenek voltak a korai fogadók? Honnan származik a "resti" szó?