Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Felhívás

  • 2020 április 16.

Az egész világon terjedő koronavírus járvány 2020. március eleje óta igazoltan Magyarországon is jelen van. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet jelentős hatással van mindennapi életünkre, többek között a közlekedésre is. 

Kutatás, letölthető tudomány

  • 2020 április 20.

Itt találod letölthető kiadványainkat, kutatási eredményeinket. Tények és érdekességek a közlekedés és a technika világából.

Múzeumunk korábbi, érdekes kiadványai, tanulmányai mellett honlapunlon megtalálható díjnyertes periodikánk, a Közlekedés- és Technikatudományi Szemle első, 2018-as számának teljes szövege is!

Repüléstörténeti ereklyéket adományozott a Budapest Airport a Közlekedési Múzeumnak

  • 2020 április 08.

A Budapest Airport és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének köszönhetően a polgári repülés történetének legizgalmasabb ereklyéi a jövőben a múzeum közgyűjteményét gazdagítják majd. A repülőtér üzemeltetője tavaly év végén döntött úgy, hogy több ritkaságnak számító repülőtéri eszközt, műszereket és műalkotásokat a múzeumnak adományoz.

 

Rendkívüli zárvatartás a Közlekedési Múzeum tagintézményeiben!

  • 2020 március 12.

Kedves Látogatóink!

 

A magyar kormány veszélyhelyzetet rendelt el a COVID-19 koronavírus járvány miatt, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri, és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket.

Figyelembe véve a kormány határozatát, a múzeum összes meghirdetett rendezvénye, (tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások) elmarad. 

 

Tagintézményeink (az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, az Alumíniumipari Múzeum, a Vegyészeti Múzeum, a Kohászati Gyűjtemény) a március 13-tól bizonytalan ideig ZÁRVA tartanak.

Ha nyitvatartási rendünkkel kapcsolatban bármilyen változás történik, azt természetesen minden kommunikációs csatornánkon közölni fogjuk.

Megértésüket köszönjük!

 

Visszatért Budapestre a Kossuth Múzeumhajó

  • 2020 február 21.

Komáromban esett át a tízévenként szükséges műszaki átvizsgáláson, és most visszatért szokásos helyére, a Vigadó térre a Kossuth Múzeumhajó. Az egyedülállóan jó állapotban fennmaradt gőzhajó több, mint száz éve, 1913-ban épült az újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. részére. Hosszú évek és többszöri névváltoztatás után 1984-től tartozik a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe. Most, a szükséges vizsgálatok után, ismét Pesten, a Lánchíd közelében várja a látogatókat.

Megjelent a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle második száma

  • 2020 február 20.

Immár második számával jelentkezik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új kiadványa, a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle. A múzeum megújítását kísérő tudományos kutatásokat bemutató kötet az előző év eredményeit, járműfelújításait, gyarapításait is részletesen bemutatja. A kiadvány a Földalatti Vasúti Múzeumban vásárolható meg.

Erdélyből érkezik a Közlekedési Múzeum autóbusz gyűjteményének két legújabb darabja

  • 2020 január 24.

Hargita megyéből, Csíkszeredából bővíti gyűjteményét a Közlekedési Múzeum. Ezúttal egy Ikarus 256.50 és egy Csepel 258K autóbusz érkezett Budapestre, hogy a megújuló múzeum járművei közé kerülhessenek. A két busz érkezése egy újabb lépése annak a folyamatnak, melynek során az elmúlt két évben már tíznél több egykori magyar gyártású autóbuszt mentett meg az intézmény.

Különleges Ikarust ajándékoz az MTVA a Közlekedési Múzeumnak

  • 2020 január 28.

Egyedi, a hazai kulturális életben is évtizedekig jelen lévő Ikarus 260.90 típusú gépjárművet ajándékoz az MTVA a megújuló Közlekedési Múzeum részére. A múzeum az utóbbi években dinamikusan bővíti a nagyhírű autóbuszgyár emlékeit őrző gyűjteményét, a most megkapott közvetítőkocsi e járművek közt is különleges helyet foglal majd el.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pályázatot hirdet képzőművészek részére

  • 2020 január 29.

Pályázati felhívás képzőművészek és tudományos kutatók részére művészet és tudomány témakörben

 

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pályázatot hirdet képzőművészek részére az ESOF2020 Euroscience Open Forum keretében megvalósuló „Both Ways – An International project of art&science activities” projekt magyarországi eseményében való részvételre. A projekt 5 közép-európai országot érint (Horvátország, Szerbia, Lengyelország, Románia és Magyarország), melyek egy-egy helyi projektben reflektálnak arra a kérdésre, hogy a művészet és a tudomány, a maguk eltérő módján, hogyan járulnak hozzá az emberi tudás gyarapodásához.

Kiállítással emlékezik a Közlekedési Múzeum a 170 éves Lánchídra

  • 2019 november 20.

A Lánchíd „születésnapján” új időszaki kiállítással köszönti a főváros ikonikus hídját a megújuló Közlekedési Múzeum. „A Lánchíd alakváltozásai” című tárlat a november 20-án 170 éve elkészült első fővárosi állandó híd felújításait, átalakulásait mutatja be. A kiállítást egész napos szakmai konferencia keretében nyitották meg a BME épületében.  

Tagintézményeink év végi nyitvatartása

  • 2019 december 03.

Kedves Látogatóink!

 

Tagintézményeink nyitvatartása az ünnepi időszakban a következőképpen alakul:

 

  • 2019. december 21-e és 2020. január 7-e között az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, a miskolci Kohászati Múzeum és a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum zárva tart.
  • a Ganz Ábrahám Öntödei gyűjtemény technikai okok miatt továbbra is zárva tart.