Ugrás a tartalomra

A Műszaki Tanulmánytár állandó kiállítása

A kiállítás megtekinthető: 2021. június 15-től csütörtöktől-szombatig 10 és 16 óra között. Világszabadalmak, első példányok, erőgépek...

Helyszín: Műszaki Tanulmánytár, Budapest (1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.)

A Műszaki Tanulmánytár Magyarország egyik legkülönösebb kiállítóhelye, mely annak ellenére tekinthető múzeumnak, hogy nem rendelkezik állandó kiállítóteremmel. Egyfajta hibrid kiállítótér ez, "látványraktár", hiszen csarnokaiban nem hagyományos értelemben vett tárlatokkal találkozhatnak a látogatók - 2006-os nyitásakor az intézmény gyakorlatilag belső raktárait tette elérhetővé, látogathatóvá a külvilág számára. 

Az első terem a könnyűiparé és a mechanikáé. 18. századi távcsövek, föld- és éggömbök, különleges optikai műszerek, egy több száz darabos óragyűjtemény, valamint a fényrögzítés-gyűjtemény kapott helyt e teremben. A polcokat vizsgálgatva és a fiókokat kihúzva igazi kincsekre bukkanhatunk.

A második teremben a számítástechnika, a híradástechnika, a vegyészet és a háztartás eszközei kaptak helyet. A gyűjteményben nyomon követhető az információs technológia változása: testközelből tekinthető meg a Magyarországon elsők között használt szobányi méretű URAL-2 számítógép, Kozma László négy szekrényből és egy iskolai asztalra épített vezérlőpultból álló monstruma, a 80-as évek aktatáska nagyságú rádiótelefonja, vagy a laptop őse, a több mint tízkilós hordozható számítógép is. A kiállított tárgyak egy része működés közben is látható; vendégeink megtapasztalhatják, hogy mire képes az első magyar kibernetikus állat, a Katica, de kipróbálhatják a mosógép prototípusát is, a tűzhelyre állítható és kézzel forgatható tisztító berendezést.

A magyar ipar gépcsodái iránt érdeklődők a harmadik teremben, a Mobileumban kalandozhatnak, ahol működés közben ismerhetik meg a gőz-, víz- és gázmeghajtású motorok fejlődéstörténetét egészen a sugárhajtóművekig.

Kedves Látogatóink!

Az érvényes járványügyi előírások betartásával kiállításaink látogatásának szabályai a következők:

-        Az intézményeket 18 évnél idősebb látogatók csak érvényes oltási igazolvány és személyi igazolvány felmutatásával látogathatják.

-        18 évnél fiatalabb látogatók csak érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező személyek kíséretében látogathatják (aki lehet szülő, nagyszülő, pedagógus, stb).

-        A maszk viselése, valamint a kihelyezett kézfertőtlenítők használata mindenki számára kötelező

-        A kiállítótermekben 1,5 méteres távolságot kell tartani a nem egy háztartásban élőkkel.

-        Ideiglenes jelleggel tárlatvezetéseket, csoportos foglalkozásokat nem tartunk.

-        Múzeumjainkat kérjük csak egyénileg, vagy családosan látogassák, látogatói csoportokat jelenleg nem áll módunkban fogadni.

-        A kiállítás területén egyszerre csak 120 fő látogató tartózkodhat, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett érdeklődjön intézményünk elérhetőségén.

Köszönjük megértésüket