Ugrás a tartalomra

Tagintézményeink

Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest

Északi Járműjavító Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, Budapest Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest
Műszaki Tanulmánytár, Budapest Alumíniumipari Múzeum, Székesfehérvár Kohászati Gyűjtemény, Miskolc Vegyészeti Múzeum, Várpalota

Kedves Látogatóink!

Tájékoztatjuk önöket, hogy a hatályos jogszabályok értelmében november 1-től ismét kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése minden múzeumban, így intézményünkben is. Köszönjük megértésüket.

Az érvényes járványügyi előírások betartásával kiállításaink látogatásának szabályai a következők: 

 
A kiállítás védettségi igazolvány nélkül is látogatható.

Kérjük, hogy használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket. A kiállítótermekben, a belépéskor és az esetleges kedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolványok ellenőrzésekor is kérjük, tartsanak egymástól 1,5 méteres távolságot, kivéve az egy háztartásban élőket.

Köszönjük együttműködésüket!

ETE Szenior Klub programok

Sajnálattal értesítjük az ETE Szenior Klubjának tagjait és a Klub programjai iránt érdeklődőket, hogy a koronavírus járvány miatt szükségessé vált az ETE Szenior Klub programjának módosítása, és az idénre tervezett, hátralévő előadások elhalasztása a 2022 év tavaszi időszakára. Ennek megfelelően a programban szereplő novemberi és decemberi előadások nem lesznek megtartva. Az ETE és a Szenior Klub vezetősége úgy gondolja, hogy ezzel a lépéssel hozzájárulhat a járvány terjedésének lassításához egy fokozottan kockázatos korcsoportban. Reménykedünk abban, hogy a járvány csillapodásával rendezvényeinket tovább tudjuk folytatni. A pontos időpontokról és témákról a honlapon értesítést fogunk közzétenni.

 

 

Emberré válásunk során, kultúránk és civilizációnk alakulásában és fejlődésében nélkülözhetetlen szerep jutott a fénynek; a kezdetektől az élet, az érthetőség és a bölcsesség szimbóluma volt. Az Elektrotechnikai Gyűjtemény gazdag, átfogó tárlatai keretében a fény, a világosság és a világítás történetének, fejlődésének, társadalom- és kultúraformáló erejének állít emléket impozáns, Bauhaus-stílusban épült Kazinczy utcai épületében.

Az eredetileg trafóállomásként működő műemlék jellegű épületet art deco kőpadló és zöld mázas Zsolnay csempe díszíti. A látogatókat négy terem nyolc állandó kiállítása kalauzolja végig az elektrotechnika fejlődésén. A múzeum tárlatain keresztül megismerhetjük hazánk úttörő szerepét a vasútvillamosítás, a világítástechnika és a transzformátorgyártás terén, ízelítőt kaphatunk olyan különleges, akár 100 évnél is régebbi elektrotechnikai eszközökből, műszerekből, melyeket a múzeum működőképes állapotban mutat be. Kipróbálhatjuk az influenciagépet, áramot fejleszthetünk kézi hajtású dinamóval és villámokat szórhatunk Jedlik Ányos feszültségsokszorozó kondenzátortelepe, a „villámfeszítő” hiteles másolatával.

A múzeum hangulatos belső udvarának „Neonparádé” című kiállítása igazi különlegesség, az itt kifüggesztett fényreklámok művészi értékű alkotások és egyúttal kortörténeti emlékek is. Olyan ikonikus darabok, mint az egykori „Patyolat” tisztaságot sugalló fehér hattyúja, a „Csemege” kosara, az antikvárium szimbóluma, a pislogó szemű bagoly vagy a Károly körúti cukrászda „Mignon” felirata teszik hangulatossá az esti rendezvényeket. 


Az Elektrotechnikai Gyűjtemény szakkönyvtára a kutatók részére – a Jedlik Ányos Társaság támogatásával – ügyeletet tart minden kedden, 10:00 és 13:00 óra között. 

Könyvtáros: Ács Lajosné (Jedlik Ányos Társaság)

 

Megközelíthetőség:

A sétálóutcává alakuló Kazinczy utca beugrójában található múzeum a Zsinagóga szomszédságában. Az épület a Rákóczi úttól, az Urániától alig 200 méterre található, de könnyen megközelíthető 74-es trolival is.

Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest

Kapcsolat

1075 Budapest, Kazinczy utca 21.

e-mail: elektro@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: +36 30 353 12 42

Nyitvatartás: keddtől szombatig 11-től 19 óráig.

Közösségi média

Facebook