Ugrás a tartalomra

Tagintézményeink

Kohászati Gyűjtemény, Miskolc

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, Budapest Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest Műszaki Tanulmánytár, Budapest
Alumíniumipari Múzeum, Székesfehérvár Kohászati Gyűjtemény, Miskolc Vegyészeti Múzeum, Várpalota

 

Nyitvatartási idő: csütörtöktől szombatig 10 és 16 óra között.

 

A látogatás jelenlegi szabályai:

Kérjük, szájukat és orrukat maszkkal takarják el a látogatás alatt.

Kérjük, hogy kiállítótereinkben tartsák be a 1,5 méteres távolságot. 

A felsőhámori Kohászati Múzeum látogatásakor:

A Múzeumban jelenleg csak 20 fő látogató tartózkodhat egyszerre, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett javasoljuk az előre bejelentkezést! Bejelentkezés a 30/ 836 47 36 -os telegonszámon!

Megértésüket Köszönjük!

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Kohászati Múzeumban átmenetileg szünetel. 

 

Az újmassai Massa Múzeum látogatásakor:

A Múzeum épületében egyszerre 5 fő látogató tartózkodhat. A Vasverő (hámor) épületében egyszerre 10 fő látogató tartózkodhat. A szabadtéri Skanzen és a Fazola-kohó területe korlátozás nélkül látogatható.

Múzeumpedagógiai foglalkozást a Massa Múzeum szabadtéri területén vállalunk, melyhez előre bejelentkezés szükséges. 30/ 836 47 10

 

Nyitvatartás: csütörtök-péntek-szombat, 10 és 16 óra között, a belépés díjtalan!

 

A festői Szinva-völgyben található Kohászati Múzeum állandó kiállításának egy 18. századi barokk „Kancellária” épület ad otthont Miskolc-Felsőhámorban. A működő modellek, makettek és diorámák szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait. Látogatóink képet alkothatnak a vasnak az emberi történelemben betöltött szerepéről és jelentőségéről, valamint arról a nehéz, ám szép és nemes munkáról, ami az egyes korszakokban a fémek hasznosításához kapcsolódott. Megtekinthető itt többek között a 10–12. századból származó két, eredeti körülmények között bemutatott bucakemence, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt világhírű acélvéső.

A Kohászati Múzeumhoz tartozó újmassai Massa Múzeum a Garadna-patak völgyében a diósgyőri vaskohászat százéves történetének főbb mozzanatait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és gyártmányokat mutatja be. A múzeum épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, a 18. században épült faszéntüzelésű nagyolvasztó, közismert nevén „Fazola-kohó”, a vasverő (hámor) környéke pedig gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől: a 18. századi rajzok alapján rekonstruált építményben egy vízikerékkel meghajtott farkaskalapács, fújtató, valamint egy izzítókemence idézi fel a korabeli műhely hangulatát.

A patak túloldalán, műemléki területen a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje található, ahol az eredeti vasgyártelep és technológiai berendezések szemlélhetők meg. A skanzen a gépek elhelyezésén kívül számos izgalmas gyermekprogramnak is helyszínt biztosít.

Megközelíthetőség:

Kohászati Múzeum

A múzeum Miskolc irányából az 5. és 15. számú helyi járatú (MVK) autóbuszokkal a Felsőhámor megállótól mintegy 10 perces sétával közelíthető meg. Gépkocsival Miskolc felől Felsőhámornál a lillafüredi útról letérve érhető el. Kisvasúttal érkezőknek Lillafüred megállótól 10 perces séta Miskolc irányába. Autóbuszos csoportoknak a lillafüredi parkoló használatát ajánljuk, ahonnan rövid sétával múzeumunk elérhető.

Massa Múzeum

A Massa Múzeum a 15. helyi buszal megközelíthető, az „Újmassa - Őskohó” megállótól mindössze egy percnyi sétára (nagyjából 100 méterre) található, de megközelíthető erdei kisvasúttal is, a „Fazola-kohó” megállóból.

Kohászati Gyűjtemény, Miskolc

Kapcsolat

3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 22.

e-mail: kohaszatimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: (+36-46) 379-375, (+36-30) 836 47 36

Nyitvatartási idő: csütörtöktől szombatig 10 és 16 óra között.

Közösségi média

Facebook