Ugrás a tartalomra

A Kohászati Múzeum állandó kiállítása Felsőhámorban

A kiállítás 2021. június 1-től látogatható. Nyitva tartás: október 31-ig csütörtök-szombat 10 órától 16 óráig, november 1-től április 30-ig pedig szerda-szombat 10 órától -16 óráig. Kohászattörténet egy kétszáz éves műemlék épületben, a festői Szinva-völgyben

Helyszín: Kohászati Gyűjtemény, Miskolc (Massa Múzeum: 3517 Miskolc-Újmassa Ómassai út; Kohászati Múzeum: 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22.)

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Kohászati Múzeumban átmenetileg szünetel. 

A múzeum felsőhámori állandó kiállítása a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét mutatja be az ókortól a 20. század végéig. A vaskohászat történeti fejlődése technológiai sorrendben (vasgyártás, acélgyártás, kovácsolás, hengerlés), négy kiállítóteremben tekinthető meg. A működő modellek, makettek, diorámák szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait.

Az állandó kiállítás több kuriózumnak is helyt ad: megtalálhatóak itt a 10-12. századból származó, Imolán, illetve Kőszegfalván feltárt, eredeti körülmények között bemutatott bucakemencék, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt, Diósgyőrben készült világhírű acélvéső.

Látogatóink a kiállítás segítségével képet alkothatnak a vasnak az emberi történelemben és a technikai, gazdasági, kulturális fejlődésben betöltött szerepéről és jelentőségéről, valamint arról a nehéz és nemes munkáról, mely az egyes korszakokban a fémek hasznosításához kapcsolódott.

Kedves Látogatóink!

Az érvényes járványügyi előírások betartásával kiállításaink látogatásának szabályai a következők:

Tájékoztatjuk önöket, hogy a hatályos jogszabályok értelmében november 1-től ismét kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése minden múzeumban, így intézményünkben is. Köszönjük megértésüket.

 -         A Múzeumban jelenleg csak 40 fő látogató tartózkodhat egyszerre, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett javasoljuk az előre bejelentkezést! Bejelentkezés a +36308364736-os számon.

-         Az intézményeket 18 évnél idősebb látogatók csak érvényes oltási igazolvány és személyi igazolvány felmutatásával látogathatják.

-        18 évnél fiatalabb látogatók csak érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező személyek kíséretében látogathatják (aki lehet szülő, nagyszülő, pedagógus, stb).

-        A maszk viselése, valamint a kihelyezett kézfertőtlenítők használata mindenki számára kötelező

-        A kiállítótermekben 1,5 méteres távolságot kell tartani a nem egy háztartásban élőkkel.

-        Ideiglenes jelleggel tárlatvezetéseket, csoportos foglalkozásokat nem tartunk.

-        Múzeumjainkat kérjük csak egyénileg, vagy családosan látogassák, látogatói csoportokat jelenleg nem áll módunkban fogadni.

 

Köszönjük megértésüket!