Ugrás a tartalomra

A magyar alumíniumipar 100 éves története

Nyitvatartási idő: Kiállításunk 2021. július 22-től kizárólag előzetes bejelentkezés után látogatható, hétfőtől péntekig 10:00 és 18:00 között (a pénztár 17:30-kor zár). A tárlat célja, hogy közérthető módon mutassa be az ipartörténet azon szegmensét, mely 30 évvel ezelőtt meghatározó eleme, sőt motorja volt a magyar gazdaságnak.

Helyszín: Alumíniumipari Múzeum, Székesfehérvár (8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.)

A kiállítás a teljes vertikumon keresztül kíséri a látogatót. A tárlat izgalmas tematika mentén enged betekintést a magyar alumíniumipar száz évre visszatekintő történetébe – a bauxitkutatást, bányászatot, timföldgyártást, alumíniumkohászatot, félkész – és készárugyártást, valamint a hazai alumínium előállításához nélkülözhetetlen tudományos kutató- és tervezőmunkát egyaránt ismerteti.

Megtalálhatók itt az 1930-as évek eredeti használati alumíniumtárgyai, mérőeszközök, timföld mintavevő készülék, kohókád, rakodó és szállító gépek makettjei, de az esztétikum is képviselteti magát kisplasztikák, plakettek, emlékérmek és egyéb alumíniumból készült műtárgyak képében. Az érdekességek sora még mindig nem ér véget! A kiállításon szemügyre vehető többek között az 1950-es évek bányászegyenruhája, de még Farkas Bertalan magyar űrhajós alumínium ételdobozának másodpéldánya is, melyet hazai kutatóink kísérleteztek ki és állítottak elő. Az állandó kiállítás keretei között látogatóink eredeti dokumentumokat, korabeli fotókat és iratokat, valamint műszaki-technológiai folyamatábrákat is megtekinthetnek.

Mindemellett igazi kuriózum egy bauxitbánya mesterséges, de élethű módon kiképzett fejtésvágata. A bauxittal beborított vágaton áthaladva a bauxitbányászat néhány jellegzetes kézi eszközével ismerkedhetünk meg.

Kedves Látogatóink!

Az érvényes járványügyi előírások betartásával kiállításaink látogatásának szabályai a következők:

Tájékoztatjuk önöket, hogy a hatályos jogszabályok értelmében 2021. november 1-től ismét kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése minden múzeumban, így intézményünkben is. Köszönjük megértésüket.

 -        Az intézményeket 18 évnél idősebb látogatók csak érvényes oltási igazolvány és személyi igazolvány felmutatásával látogathatják.

-        18 évnél fiatalabb látogatók csak érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező személyek kíséretében látogathatják (aki lehet szülő, nagyszülő, pedagógus, stb).

-        A maszk viselése, valamint a kihelyezett kézfertőtlenítők használata mindenki számára kötelező

-        A kiállítótermekben 1,5 méteres távolságot kell tartani a nem egy háztartásban élőkkel.

-        Ideiglenes jelleggel tárlatvezetéseket, csoportos foglalkozásokat nem tartunk.

-        Múzeumjainkat kérjük csak egyénileg, vagy családosan látogassák, látogatói csoportokat jelenleg nem áll módunkban fogadni.

-        A kiállítás területén egyszerre csak 50 fő látogató tartózkodhat, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett érdeklődjön intézményünk elérhetőségén, melyet ide kattintva talál.

Köszönjük megértésüket!